Pengikut aku

Khamis, 23 Jun 2011

WALIDKU HEBAT !

“Dan sesungguhnya akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa (pengikut) dan buah-buahan (biji-bijian). Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Yaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan ‘Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepadanyalah kami akan kembali’. Meraka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. (Al Baqarah : 155-157 )

menitis air mata aku malam2 mcm ni bila mengenangkan dugaan yang diturunkan kepada ayah aku . minggu ni mmg kuat dia diuji ALLAH SWT . lepas satu satu dugaan yang datang . tp aku lihat ketabahan di air muka ayah aku . kalau di ikutkan cubaan dr ALLAH ini takdelah seberat dugaan mereka di Palestin sana , di mana hari hari nafas mereka berada dalam keadaan yang berjaga2 . cubaan ALLAH kepada ayah aku bermula bila malam jumaat minggu lepas , rumah aku dimasuki pencuri . henset , dompet , walkie talkie ayah aku sume lesap . den semua jam tangan ayah aku n aku hilang .. ayah aku sebenarnya ahli rela , sbb 2 ade walkie talkie . abis jugaakk pencuri 2 ambik ngn charger2 skali . anggar2kan campo tolak sume  hampir RM 1000 kteorg lesap . den 2 hari after kejadian tuu , bapak aku accident plak ... nasib baik accident kecik je .. ronyok la ckit vios bapak aku . syukurlah tade pape .. dugaan yang paling paling aku nak nangis kpd bapak aku blaku ptg tadi . die pegi bli makanan untuk makan malam kteorg serumah kat pasa . den hari ni kan gaji , so bapak aku ambik la ckit duit ... after siap bli2 sume , otw balik naik motosikal lagenda aku , die sedar beg yang die letak duit tercicir . mmg die dh cari sbelum balik umah , tp myb ALLAH nk gelapkan mata , so tak jumpe . first time aku tgk bapak aku lembik balik umah sampai mak aku pegang die nak masuk umah . first impression aku , aku igtkan bapak aku accident . rupe2nye beg yang die letak duit tercicir tgh jalan . mmg kua air mata bapak aku masa 2 . aku pun mmg tahan2 je nak nangis . aku pun terus ambik motosikal aku nak ke tempat yang bapak aku lalu masa nak balik td . den blom sempat aku keluar pagar , tbe2 ade seorang cina tua , guru sekolah jugak die cakap . kteorg heran nape lak cina ni datang tibe2 . dh la xkenal . mula mula kau igtkan kawan bapak aku . tp aku tgk bapak aku pun mcm tak penah tgk . rupe2nye , die jumpa beg 2 kat tgh jalan . n nak hanta balik beg 2 . nasib baik dalam 2 ade lesen bapak aku , so cina 2 dapat la cari alamat umah kteorg . ALHAMDULILLAH . nasib baik cina 2 baiikk .. kalau lah beg 2 jumpa kat orang Melayu , ape pendapat korang ? tambah2 anak muda skang ni . nmpk gler muka bapak aku hepi after cina 2 bg balik beg die .. alhamdulillah ...



ALLAH bg ujian kt bapak aku myb ade hikmahnye sbb,
”Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dan berikan kita petir dan kilat, kita tercari-cari dimanakah matahari, rupa-rupanya Allah hadiakan kita pelangi yang indah”
jadi jgnlah cepat putus asa bila ALLAH bg ujian kpd kita . ALLAH bg ujian kerana ALLAH syg kite . myb suh kite lebih alert lagi pada masa hadapan . myb Dia nak bg kite lebih lagi , kte tak tau .. Wallahua'lammm ..

doa aku , supaya ALLAH jauhkan drpd dugaan dugaanMu yang  besar kepada kedua2 ibu bapaku . kerana aku tidak sggp melihat mereka menangis di atas cubaanMu ya Allah .. aminn . :(

belum terlambat untuk aku ucap selamat hari bapa kepada ayah aku



WALIDKU HEBAT !
En. Zamri bin Muhammad .

bayi comel terer men gitar .

video
perrrgghh , amacam korang ? bayi ni blom pandai bejalan dh pandai goreng ..... hahaha . aku ni pgg gitar pun xreti lagiiii , ni kan plak nak petik . rasa tercabar plak ngn bayi ni :P

Isnin, 13 Jun 2011

hari lahir DIA . ^_^

hye bloggers , lame gler2 senyap blog si kacak ni . sori lame menyepi . mood aku sepanjang cuti ni byk terumbang ambing menyebabkan aku takde mood nak menulis . lagipun aku tgh syok mengecap nikmat cuti skang ni . huhu . k taknak cite sal cuti byk2 nanti ade plak yang bad mood .

today : 14 JUNE 2011 .

genaplah sudah 19 tahun budak comel tuhh . harap harap bertambah comel  . huhu . mmg dh bertambah punn :P ade maksud tersirat disitu ......haha , ni nak oyak , semoga tahun kesembilanbelas menjadi orang akan menjadikan awak seorang yang lebih matang . tak jadi cam budak2 dh , suka tgk katun conan lah , fairy2 pe ntah . haha . semoga dimurahkan rezeki , dipanjangkan umur , sihat tubuh badan dan yang paling penting semoga mendapat keberkatan dalam hidup dunia dan akhirat . jadilah yang terbaik untuk keluarga . insyaALLAH ,  itu doa abg untuk awak . ceeehh . abannggggg . tba2 .

memori birthday awak dari tahun ke tahun selama kita kenal :

2007 : saya lupa birthday awak , jahatnye saya . haha

2008 : awak  dekat seseri saya kat umah , awak call saya pakai public phone seseri  masa harijadi awak , mcm isteri call suami masa outstation la plak masa . haha .

2009 : same je mcm tahun sebelum sbb kte msih sekolah nak SPM . kan kan kan ?

2010 : hangout sama2 pegi THE SPRING . saya blikan awak kasut visse (btolkeejaan) n beg nose . dan saya belanja awak secret recipe . kempunan sgt kaaann . huhuhu . seharian tgk muka awak hari tu .

2011 : ?????? xtahu lagi . tp mmg konfem xdpt bsama . hadiah tetap ada tp delay sikit . insyaALLAH nanti .


mesti korang nk tau orang yang aku cakap 2 . ni haaaaaaaaaaa ..

ayu kan gmba lama? huhu . gmba skang dh byk lemak . :p
konfem tgh kembang kalau die bace ni . err . 

hana tajima saya yang tem . :P
bezaa kan gmba yang atas(muda) dgn yg ni (tua) . sekali lagi:P bweekk .


wish u all the best in life dear . :)
once again epi birthday pemunya belog si comel
I LOVE YOU SyG .

assalamualaikum .

Khamis, 2 Jun 2011

Alhadulillah sempat bernafas di bulan Rejab lagi . :)


assalamualaikum , tadi aku dengar ceramah . ustaz cakap , malam ni malam satu REJAB kebetulan pulak malam JUMAAT penghulu segala hari . ustaz 2 cakap banyak pahala kalau kita manfaatkan betol betol .
Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.
Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.  
REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.


*selamat beramal . insyaALLAH . tak lama lagi dh nak masuk bulan RAMADHAN . bg yang tak ganti posa tu silakan cepat cepatkanlah yeee . hehe .